diumenge, 22 de setembre del 2013

La natura a la tardor


Avui encara que no ho sembli per la bonança climatològica, comença la tardor. El fotoperíode, és a dir les hores de llum diàries van minvant i progressivament la temperatura ha de baixar. La fauna i la flora varien el seu cicle biològic en funció d’aquests factors, la biologia estudia aquest canvis en una disciplina anomenada fenologia. L’objectiu d’aquesta entrada dintre del anomenat racó del naturalista, intentarà fer-vos cinc cèntims dels canvis de la natura, que podrem observar en els nostres recorreguts, per les serres litorals. Ara és el moment de trobar fruits molt interessants com les mores (dels esbarzers, la morera ja ha fet els fruits), les figues, alguna vinya encara conserva el raïm, podem veure el fruit d’algun aranyoner per fer el preuat patxaran, figueres de moro i els seus “higos chumbos”, les dolces cireres d’arboç.... Ja comencem a trobar els primers bolets com els apagallums o algun jove pet de llop comestible. La tardor és una bona època per la fauna, els insectes pol.linitzen voraçment, la papallona de l’arboç vola acrobàticament alimentant-se i reproduint-se, la femella de pregadéus ( imatge presa a prop del coll de Querol: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=5254116) acaba de pondre la seva valuosa posta i es disposa a morir.
Les cries de sargantana acaben de néixer i creuen ràpidament pistes i corriols davant nostre, els llangardaixos ocel·lats i les serps prenen el sol als murets d’obra. No hem d’oblidar que en aquestes èpoques, el cel s’omple d’ocells visitants com: rapinyaires, esplugabous, cigonyes, abellerols,.... que van a passar l’hivern a latituds més càlides. Ara només hem d’esperar les preuades pluges i serà el torn de certs amfibis com la salamandra, la reineta, o els gripaus que aprofitaran aquest element líquid per sortir a alimentar-se o reproduir-se. Com podeu veure la natura en les nostres sortides de tardor, no ens pot deixar indiferent.


2 comentaris:

 1. Do this hack to drop 2 lbs of fat in 8 hours

  Well over 160 thousand women and men are losing weight with a simple and secret "liquid hack" to burn 2 lbs every night as they sleep.

  It's scientific and works on everybody.

  This is how to do it yourself:

  1) Grab a clear glass and fill it up half the way

  2) Then use this awesome HACK

  and you'll become 2 lbs lighter in the morning!

  ResponElimina
 2. Let me tell you something...

  What I'm going to tell you may sound kind of weird, and maybe even a little "out there..."

  BUT what if you could simply click "PLAY" and LISTEN to a short, "musical tone"...

  And miraculously bring MORE MONEY to your life??

  And I'm really talking about BIG MONEY, even MILLIONS of DOLLARS!!

  Sounds way too EASY?? Think this couldn't possibly be for REAL?!?

  Well then, I'll be the one to tell you the news..

  Many times the most magical blessings in life are the SIMPLEST!!

  Honestly, I'm going to provide you with PROOF by letting you PLAY a real-life "miracle money-magnet tone" I've synthesized...

  You simply press "PLAY" and you will start having more money come into your life. starting pretty much right away.

  CLICK here to experience this magical "Miracle Wealth Building Tone" - as my gift to you!!

  ResponElimina