diumenge, 21 d’octubre del 2012

Collserola i els bolets.


Si hi ha un tret diferenciador a Collserola en aquestes dates, és la presència de bolets. Aquests són les estructures reproductores dels fongs i tenen la missió de dispersar les espores. La morfologia típica generalment és constituïda per  un barret i un peu, però també podem trobar reticulats, de forma de cassola, arborescents,...

El fong té una estructura subterrània anomenada micel.li constituïda per uns filaments o hifes. El seu  paper és basic en l’ecosistema, ja que descompon la matèria orgànica morta i algunes espècies simbiòtiques aporten nutrients a la vegetació.

En les darreres setmanes he fet uns quants itineraris per Collserola, i he trobat de tots tipus: comestibles com l’apagallums a les zones de pineda, tòxics com el pixacà a prop de la font del Ferro de Sant Just, alguns que creixen sobre els arbres com els lignícoles. Per la zona del Papiol, altres anys havia trobat ous del diable (de forma fàl·lica) o la gita de bruixa caracteritzats per la ferum que desprenen ja que fan servir les mosques per dispersar les espores. A la imatge podeu veure uns exemplars del gènere Boletus que vaig trobar ahir per la zona de Molins.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada