dijous, 25 de juliol de 2013

El foc als ecosistemes mediterranis


Els ecosistemes mediterranis han evolucionat adaptant-se als fenòmens climàtics: la precipitació, la temperatura, la humitat ambiental i encara que consti d’entendre al foc. Durant mil·lennis abans de l’arribada dels humans, els vegetals han sobreviscut a aquest factor tant comú en el nostre clima. Ja sabem que per que es faci un foc, es necessita: combustible, oxigen i sequedat ambiental, trinomi molt comú en les èpoques estivals.

La capacitat de regeneració de la natura, té en compte els factors naturals, ni de molt menys els incendis provocats i amb una freqüència tant elevada en “l’època humana”.


Quines són les dues estratègies de les plantes mediterrànies al foc?

La primera és rebrotar, el foc els hi destrueix la part aèria, però sobreviuen les parts subterrànies, tornant a regenerar les tiges i les fulles després del incendi. Aquest és el cas de les alzines, els roures, el marfull, l’arboç, el bruc,... i la segona germinar, el foc destrueix per complert la planta, però les llavors moltes vegades resistents al foc, germinen ocupant l’hàbitat buit. Aquesta estratègia és pròpia del pi blanc, el pi pinyer, les estepes, el romaní,...

Però sens dubte hi ha una espècie vegetal única, que ha desenvolupat una cobertura especial de protecció: la surera. Totes les suredes que podem trobar a la serralada litoral o al Corredor- Montnegre (entre d’altres espais naturals), tenen aquest recobriment al tronc que els permet sobreviure al foc i rebrotar després del incendi.

 

2 comentaris:

  1. Es màgic anar per un bosc d'encines que rebrota després d'un foc, la força de la natura!! Felicitats per l'entrada d'optimisme. Salut!!

    ResponElimina
  2. El problema està quan la natura no pot fer front al comportament humà destructiu.

    Sense anar més lluny, al foc d'aquest estiu causat per un humà a la zona de Vallirana i la Selva Negra.

    Salutacions company

    ResponElimina